gallery image
Αφίσα έκθεσης

Κρίκος V

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ A-S GALLERY

ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ - ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΧΑΝΙaRT 2017 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


«ΚΡΙΚΟΣ V»

Επιμέλεια:

Δρ Μεγακλής Ρογκάκος, Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, Ηλίας Ηλιάκης & Αγάπη Σμπώκου

Εισαγωγή: Πέγκυ Κουνενάκη


ΕΓΚΑΙΝΙΑ:

Πέμπτη, 2 Φλεβάρη 2017, στις 19:00

Αίθουσα Τέχνης ΜΟΡΦΕΣ

ΓΟΒΑΤΖΙΔΑΚΗ 18, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΚΡΗΤΗ


Παρασκευή, 3 Φλεβάρη 2017, στις 19:00

Αίθουσα Τέχνης A-S GALLERY

ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚΩΝ 9, ΚΕΝΤΡΟ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΡΗΤΗ

ΑΝΟΙΚΤΑ: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00, Τρίτη & Πέμπτη & Παρασκευή 18:00-21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Έως 11.3.2017

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 


Στις 2 και τις 3 Φλεβάρη 2017 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Μορφές και την Αίθουσα Τέχνης AS GALLERY-Agapi Smpokou εγκαινιάζουν την δίπτυχη έκθεση σύγχρονης τέχνης  «ΚΡΙΚΟΣ V» σε επιμέλεια του Δρ Μεγακλή Ρογκάκου, του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, του Ηλία Ηλιάκη και της Αγάπης Σμπώκου, με εισαγωγή από την Πέγκυ Κουνενάκη.


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στέλλα Αγγελάκη, Ειρήνη Βαζούκου, Χρύσα Βαθιανάκη, Αργυρή Βασιλάκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Νίκος Βισκαδουράκης, Αλέξανδρος Βούτσας, Γιάννης Γαβαλάς, Νίκος Γιαβρόπουλος, Steve Gianakos, Μανόλης Γιανναδάκης, Καλλιόπη Γιατρουδάκη, Έλλη Γράβαλου, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διαλινός, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Canuto Kallan, Νίκος Καμπιανάκης, Pat Kaufman, Νατάσα Καρακατσάνη, Μαρία Καριμπίδη, Κατερίνα Καλογεράκη, Στέλλα Κουκουλάκη, Γιώργος Κουτρουμπάς, Λένα Κουτσαυτάκη, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Κοσμάς Λιλικάκης, Jan Liodaki, Karl-Heinz Loof, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, David Macfarlane, Sue Macfarlane, Ελένη Μανωλαράκη, Φίλιππος Μάνος, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης , Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Γεωργία Ματσαμάκη, Δημήτρης Μεράντζας, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Μαρία Μιχελογιάννη, Νικόλαος Μπασιάς, Πολυτίμη Μπενάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ρένα Μπραουδάκη, Ανδρέας Νικολαράκης, Γρηγόρης Νιόλης, Κώστας Παγωμένος, Μίλτος Παντελιάς, Παντελής Παντελόπουλος, Αγγελική Παπαμιχαήλ, Θοδωρής Παρασκάκης, Τάκης Περάκης, Αναστασία Πετράκη, Σύλβια Πετσούρα, Κωνσταντίνος Πίττας, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Νατάσσα Πουλαντζά, Ελευθερία Σειστάκη, Δήμητρα Σιατερλή, Ερμιόνη Σκευάκη, Μιράντα Σκυλουράκη, Κώστας Σπανάκης, Γιάννης Σταθάτος, Γιάννης Στεφανάκις, Rena Stollenwerk, Δημήτρης Τζάνης, Αντώνης Τριανταφύλλου, Βίκυ Τσαλαματά, Κατερίνα Τσεμπελή, Γιώργος Τσεριώνης, Μιχαήλ Φαλκώνης, Konstantin Fischer, Αντώνης Φραντζεσκάκης & Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

.

Η συγγραφέας και κριτικός της τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη σημειώνει: «Η λέξη “κρίκος” στην προέκταση της ερμηνείας της σημαίνει τη σχέση εκείνη που συνδέει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, ώστε ν’ αποκτήσουν σταδιακά ενότητα, συνοχή και σύμπνοια. Σ’ αυτό το πλαίσιο και με τον ίδιο τίτλο διοργανώνεται για πέμπτη φορά φέτος από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον του Δρομονέρου αυτή η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται άνθρωποι και πράγματα που ενέχονται και στο πρόβλημα και στη λύση του. Για να γίνω πιο σαφής: Στη φετινή, ένατη χρονιά λειτουργίας του Ελαιουργείον, περισσότερο από ποτέ εμπλέκονται άρρηκτα οι καλλιτέχνες, τα έργα τους και ο χώρος. Ένας χώρος που δημιουργήθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, και στη συνέχεια ως ευρύτερος πολιτιστικός φορέας, συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της περιοχής. Πλαισιώθηκε από καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους, κατόρθωσε σύντομα να γίνει εστία ζώντος πολιτισμού, τόπος συνάντησης και συνάθροισης ντόπιων και ξένων επισκεπτών, τόπος αναζήτησης για ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες, χώρος φιλοξενίας εκπαιδευόμενων και μαθητών οι οποίοι ανάμεσα στο παιχνίδι, τη θέαση και την παρατήρηση απέκτησαν τις πρώτες τους καλλιτεχνικές εμπειρίες. Όλα αυτά συμβαίνουν στο χωριό Δρομόνερο, στην ενδοχώρα της δυτικής Κρήτης, ανάμεσα στο Κολυμπάρι και την Παλαιόχωρα, μία περιοχή που παλιότερα άγγιζε το σημείο μηδέν πολιτιστικά».


                     Ο επιμελητής και ιστορικός της τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος αναφέρει: «Μέσα στους αμφισβητούμενους καιρούς που διανύει η ανθρωπότητα και τη γενική καθοδική τάση των πνευματικών και ηθικών αξιών, υπάρχουν εστίες αναλαμπής κυρίως σε περιοχές που έχουν ήδη ένα πλούσιο παρελθόν καλλιτεχνικής και πνευματικής ανάπτυξης οι οποίες προσφέρουν καινούργια ερεθίσματα δημιουργικής πνοής. Ένας τέτοιος μικρός αλλά πραγματικός φάρος πολιτισμού υπήρξε από το 2005 το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» στο Δρομόνερο του Νομού Χανίων. Από τότε εξέπεμπε πολιτιστικό φως προς ναυτιλλομένους, αλλά και ναυαγούς, όπως έγραφε αλληγορικά ο Αντρέ Μπρετόν στον Φάρο της Νύφης (1935). Αυτό το φως ήταν τριμερές και κάθε μέρος του θύμιζε από μία υπέροχη ανθρωπιστική αρχή: Πρώτον, τη φιλανθρωπία (αγάπη για τον συνάνθρωπο) με μία τρυφερή αγκαλιά αγάπης σε κάθε άνθρωπο, είτε ήταν απλός επισκέπτης, είτε ευγενικός συνεργάτης. Δεύτερον, τη φιλοξενία (αγάπη για τον ξένο) με ένα χάδι φροντίδας σε κάθε ψυχή ξένου ή ντόπιου που ήθελε να ξαποστάσει. Τρίτον, τη φιλοτεχνία (αγάπη για την τέχνη) με μία υπόκλιση τιμής και σεβασμού επάνω στα υψηλά ανθρώπινα καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Με τέτοιες αρχές, το Ελαιουργείον παρουσίασε εκδηλώσεις, εκθέσεις και δράσεις πολιτισμού κυρίως στην Κρήτη, αλλά και πέρα από αυτήν, σε πείσμα των συνθηκών, που γίνονταν ολοένα και πιο αντίξοες».

 

Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο κατάλογο, που περιλαμβάνει εισαγωγή με τίτλο «Τέχνη, Καλλιτέχνες, Μουσείο = Κρίκος» από την Πέγκυ Κουνενάκη και εκτενές κείμενο του Μεγακλή Ρογκάκου με τίτλο «Οδηγίες για Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς – Ο Πολιτισμός ως προϋπόθεση της Εσωτερικής Ελευθερίας». Ο κατάλογος εικονογραφεί πλήρως όλα τα εκθέματα.


Η έκθεση «ΚΡΙΚΟΣ V» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2017 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Μορφές, την Αίθουσα Τέχνης A-S Gallery και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.


Η Αίθουσα Τέχνης "Μορφές" ιδρύθηκε από τον Ηλία Ηλιάκη το 1991 στην καρδιά της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Στόχος της λειτουργία της είναι η συνειδητή καλλιτεχνική αποκέντρωση και η υπεύθυνη ενημέρωση του φιλότεχνου κοινού για τις εικαστικές τάσεις που διακρίνονται στη νεώτερη και σύγχρονη τέχνη. Η  Αίθουσας Τέχνης “Μορφές” οργανώνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από όλους τους χώρους της σύγχρονης τέχνης και τα κριτήρια επιλογών των έργων που παρουσιάζει βασίζονται στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας φέρνοντας σε άμεση επαφή τους Κρήτες με τους θεωρητικούς της τέχνης, τους καλλιτέχνες, τα έργα τους και τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις έκφρασης.


 «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ»

Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Κρήτη

Τηλ: 28310 50271

E-mail: iliasmorfes@gmail.com


Η Αίθουσα Τέχνης AS GALLERY ιδρύθηκε από την Αγάπη Σμπώκου το 2013 στο Κέντρο της πόλης του Ηρακλείου της Κρήτης. Είναι ένας χώρος προβολής, φιλοξενίας και έκθεσης έργων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και σχεδιαστών κοσμημάτων, που δημιουργούν με σύγχρονες καλλιτεχνικές αναφορές και ιδιαίτερες εικαστικές ανησυχίες, η αίθουσα τέχνης παρουσιάζει το έργο τους σε μικρές περιοδικές ή μόνιμες εκθέσεις. Στόχος της AS GALLERY-Αgapi Smpokou είναι να αφυπνίσει πολιτιστικά την τοπική κοινωνία και απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την τέχνη αλλά και σε αυτούς που θέλουν να την γνωρίσουν. Στην αίθουσα τέχνης διατίθενται προς έκθεση αλλά και πώληση μοναδικά έργα τέχνης και διαχρονικά κοσμήματα. Στα 4 χρόνια λειτουργίας της έχει φιλοξενήσει με επιτυχία εκθέσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών.


«ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ AS GALLERY – Agapi Smpokou contemporary jewellery and art»

Ψαρομηλίγκων 9, Κέντρο, Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλ: 2814 003486

www.as-gallery.gr

E-mail: asjewellery@yahoo.gr


Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών. 

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών. 

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.


H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού. 

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου. 

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό»,  5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»  &   6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.